בלוג המשך לבלוג הקודם איך כותבים סצנה א'?
יושביםות לכתוב סצנה? רגע לפני שאתםן נותניםות לאצבעות שלכםן ללכת, כדאי שתשימו לב:
9. איך הסצנה מקדמת את העלילה?
התסריט שלנו הוא נסיבתי. דבר מוביל לדבר, סצנה לסצנה ולכן – אם יש סצנה שמרגישה שהיא לא מקדמת את העלילה ושאפשר בלעדיה – ובכן, אכן אפשר בלעדיה.
10. האם הסצנה היא פועל יוצא של הפרמיס?
בראשית, היה הפרמיס. הגרעין של התסריט שמכיל את כל ה-DNA שלו. ואז התחלתםן לכתוב והגעתםן למסמכים מפורטים יותר, כמו הסצנה הזאת שאתםן כותבים עכשיו. נסו לבדוק שלמרות שעברתם כברת דרך, כל סצנה עדיין מכילה את תמצית הרעיון שהתיישבתם לפתח.
11. מה הקונפליקט בה?
קונפליקט, כידוע, הוא נשפת אפה של הדרמה. ולכן אין סצנה שאין בה קונפליקט. קונפליקטון. משהו. אפילו ויכוח.
כי הרמוניה זה משהו שטוב בחיים, אבל זוועה לתסריט שלנו.
12. מה כל דמות רוצה בסצנה הספציפית הזאת ומה המכשולים שבדרך?
דמות-רצון-מכשול, הוא משולש הזהב התסריטאי אז כמובן שחשוב שבכל סצנה, ממש בכל אחת, כל אחת מהדמויות תרצה משהו, ושהמשהו הזה יהיה ספציפי. אחרת הדמות הזאת תזלוג בתוך הסצנה. וכמובן שבדרך להשגת הרצון הזה יהיו דברים שיעמדו בדרכה, להלן – המכשולים (אחרת? נכון, אין קונפליקט).
13. איפה הכי מאוחר אני יכול/ה להתחיל אותה וכמה הכי מוקדם אני יכול/ה לסיים?
חשבו על הסצנה כעל סטייק (ולצמחוניים שביניכםן – חתיכת טופו) שהיא הנתח הכי עסיסי שאפשר לחתוך. תורידו לה את ההתנעה של ההתחלה ואת העייפות של הסוף ותישארו רק עם האמצע, שהוא – ברוב המקרים – יהיה דרמה טהורה ומרתקת.
14. מה השיא של הסצנה?
נכון שכל סצנה היא מעין סיפור קצר? ונכון שלכל סיפור יש שיא? אז תחשבו על השיא של הסצנה שלכםן, משם אתם יכולים לתכנן את הסצנה אחורה ואז - לשבת לכתוב.
15. איזה סוד, פער מידע, אני יכול/ה לשתול?
הסצנה היא לא מסמך שצריך להעביר לצופיםות עובדות. הסצנה היא טקסט תסריטאי שאמור להעביר את הצופיםות חוויה, ולכן – תמיד תחשבו על הסוד, על פער המידע שתוכלו להשתמש בו, שיגרום לצופיםות להיות פעיליםות ומרותקיםות.
16. האם הסצנה נגמרת שונה מאיך שהתחילה והאם יש במהלכה שינויים?
בכתיבת התסריט אנחנו תמיד נעים בין שני קצוות – פלוס ומינוס. שימו לב שיש הבדל בין ההתחלה והסוף של הסצנה ושיש במהלכה שינויים (בפעולות, בדיבור, ואפילו באנרגיה). השינויים האלה נקראים ביטים והם יגרמו לסצנה שלכםן לא להיות שטוחה ופיהוקית.
17. האם היא מאפיינת את הדמויות?
לפעמים כשאנחנו כותביםות סצנה, אנחנו נשאביםות עם העלילה ולעתים זה בא על חשבון הדמויות. שימו לב שהמהלכים בסצנה תמיד ממשיכים לאפיין את הדמויות שלכםן ואל תתנו להן לעשות משהו שלא מתאים להן, רק בגלל שאתם "צריכיםות"...
18. נגעת נסעת
אם תרגישו שהדיאלוגים חוזרים על משהו שכבר נאמר, קצצו. הסצנה צריכה תמיד לנוע קדימה, לא לדרוך במקום.
ולמי שפספס – הנה שוב המדריך לכתיבת סצנה, חלק א'.
איך לכתוב תסריט טוב?
מזמינה אותך ללכת איתי צעד אחר צעד בכתיבת והגשת התסריט שלך
והנה גם בווידאו:
ללמוד לכתוב תסריט וליהנות מהדרך
סדנאות תסריטאות עם דניאלה דורון